Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde, vatandaşların sıkça kullandığı bir parkta yapımına başlanan baz istasyonu, tepki topladı. Konuyu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla kamuoyuyla paylaşarak eleştirilerde bulunan CHP Birecik İlçe Başkanı Feride Açar, projenin iptal edilmesi gerektiğini savundu. Açar, parkta çocukların oyun oynadığını ve insanların dinlenme alanı olarak kullandığını belirterek, bu tür projelerin insan sağlığına zarar verebileceğine dikkat çekti.
Açar, yaptığı açıklamada, "Birecik ilçemizde, çocukların oyun oynadığı, insanların dinlenme ve vakit geçirdiği parkın içinde baz istasyonu inşa ediliyor. Vatandaşlarımız bu durumdan şikayetçi. Yetkililerden talebimiz, bu baz istasyonu projesini iptal etmeleridir" dedi. Parkın insanlar için önemli bir dinlenme alanı olduğunu vurgulayan Açar, baz istasyonunun insan sağlığı açısından da risk oluşturduğunu belirtti.
Birecik İlçemizde Parkın İçinde Baz istasyonu İnşaa Ediliyor Vatandaşlarımız şikayetçi Yetkililerden Talebimiz Baz istasyonu projesini İptal Etmeleri @Birecikbel @birecikkaymakam @gunaydinbirecik @sanliurfabld @csbgovtr @AhmetoncelCHP @GuzelZent @AsuKaya80TBMM pic.twitter.com/7dc1VO4DXU
— Feride Açar (@FAcar63) December 8, 2024
YÖNETMELİĞE GÖRE YASAK!
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Elektronik Haberleşme Cihazlarından Kaynaklanan Elektromanyetik Alan Şiddetinin Uluslararası Standartlara Göre Maruziyet Limit Değerlerinin Belirlenmesi, Kontrolü ve Denetimi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, radyo frekans spektrumunda 10 KHz-94 GHz frekans bandında çalışan, verici ve verici/alıcı cihazlarının kurulumuna, elektromanyetik alan şiddeti limit değerlerinin belirlenmesine, elektromanyetik alan şiddeti değerlerinin ölçülmesine ve denetlenmesine ve ihlallere yönelik uygulanacak müeyyidelere ilişkin usul ve esasları kapsıyor.
SINIR DİKKATE ALINACAK
Buna göre, umuma açık park ve bahçelerde, güvenlik mesafesi hesabında çocuk oyun alanlarının sınırları dikkate alınacak. Baz istasyonları anten ve cihazları, çocuklar için ayrılmış oyun alan sınırlarından en az güvenlik mesafesi kadar uzakta bulunacak. Okul öncesi eğitim ve temel eğitim kurumlarının çok katlı iş yeri, alışveriş merkezi ve site gibi binalarda bulunması durumunda, o eğitim kurumunun bulunduğu katlarda güvenlik sertifikası alınmasını gerektiren elektronik haberleşme cihazı kurulamayacak. Okul öncesi ve temel eğitim kurumlarının herhangi bir kampüs alanında kurulmuş ve kampüs sınırları haricinde müstakil bahçe duvarının bulunmaması halinde, güvenlik mesafesinin sınırı kurum tarafından yerinde inceleme yapılarak belirlenecek ve güvenlik sertifikası kurum başkanının onayıyla düzenlenecek.
AYKIRILIK HALİNDE İVEDİ TEDBİR
Yönetmeliğe aykırı bir durumun olması halinde, işletici veya işletmeci tebligat tarihi itibarıyla söz konusu cihazın faaliyetini durdurarak ivedilikle gerekli tedbirleri alacak. Yönetmeliğe uygunluğun sağlanması kaydıyla BTK’ya tekrar güvenlik sertifikası başvurusunda bulunulacak. Daha önce kurulmuş elektronik haberleşme cihazlarından, yeni yönetmelikle belirlenen limit değerlerin üzerinde faaliyet gösteren cihazlar en geç 1 yıl içinde bu yönetmeliğe uygun hale getirilecek.
ZARARLARI GÖZARDI EDİLİYOR
Türkiye genelinde halka açık alanların yanı başında konulan baz istasyonlarının ciddi sağlık riski oluşturduğunu dile getiren Üsküdar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selim Şeker, şunları dedi: “Birçok baz istasyonu çocuk parkları veya topluluğun olduğu yerlere bitişik konulması insan sağlığını tehdit ediyor. Ülke genelinde 120 bin baz istasyonu olduğunu biliyoruz. 5G teknolojiyle birlikte bu sayının 1 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Baz istasyonlarına sürekli maruziyet kanser, alzheimer, çocuklarda hiperaktivite gibi sorunlara yol açabiliyor.
‘KANSER RİSKİNE DE YOL AÇAR’
Cilt hastalıklarını yanı sıra, ısısal etkiler göz yüzeyinin altına geçerek değişik seviyede katarakt gibi hasar oluşturabilir. Ayrıca vücudumuzun savunma sistemine ,hücre büyümesine, organlara etki ederek kanser riskine yol açma riski de var. Sadece insan yaşamı değil, atmosfer ve doğal eko sistem ile diğer canlı türlere de olumsuz etkiler söz konusu. 5G ise potansiyel olarak mevcut teknolojiler içinde en tehlikelisi olacak. 5G teknolojisinde milimetrik radyasyonu uzaydan yollamayı planlıyorlar. Bu durumda dünyada radyasyonsuz güvenli ve yaşanacak yer kalmayacak. Dalga boyunun genleri etkileme özelikleri bile olabilir. Baz istasyonlarının parklar ve okul civarı gibi yerlerde yapılamayacağı yönetmeliklerde belirtilse de dinleyen yok.”
ÇOCUKLAR İÇİN UYARI
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan ise baz istasyonlarının çalışırken elektrik enerjisine ihtiyaç duyduğunu belirterek, şu uyarıları yaptı: “Her baz istasyonunda mutlaka bir elektrik ünitesi vardır. Ancak bu çoğu güvenlikli değil ve çocukların ulaşabileceği yerde. Eline metal parça alan bir çocuk bu ünitelere temas etse veya kutuya dokunsa elektrik çarpma riski bulunuyor. Baz istasyonlarındaki elektrik üniteleri Elektrik 120 watt kesintisiz güç kaynağı barındırıyor. Kimse bu riski göz önüne almıyor. 5G teknolojisi gelecekte çok tartışılacak. Elektro manyetik alanlarla ilgili Dünya Sağlık Örgütü ve İyonize Etmeyen Manyetik Alanlar Komisyonu’nun standartlar belli. Baz istasyonları bu standartlara göre kurulmalı.”
Urfa Taraf