Şanlıurfalı kadın çiftçi Tansu Göktepeli, ülkedeki tarım politikalarının iyileştirilmesi için çarpıcı önerilerde bulundu. Tarım sektöründe karşılaşılan sorunlara dikkat çeken Göktepeli, mevcut sistemin değişmesi gerektiğini vurgulayarak üç maddelik bir reform reçetesi sundu.
"ÇKS'YE YAŞ SINIRIL GETİRİLSİN"
Göktepeli, tarımın sürdürülebilir hale gelmesi için Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) yaş sınırı getirilmesi gerektiğini belirtti. "Tarımı düzeltmek istiyorsanız, ilk adım 60-70 yaşındakilere devlet desteklerinin kesilmesi olmalı" diyen Göktepeli, bu değişikliğin tarımda gençleşme ve modernleşme sağlayacağını savundu.
"TEK ÜRÜN EKİMİ SINIRLANDIRILMALI"
İkinci önerisinde, tarım arazilerinin daha verimli kullanılmasına yönelik düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade eden Göktepeli, "50 dönüm üzerinde tek ürün sebze ekimi yasaklanmalı, baraj suyunu kullanan çiftçiler sebze yerine stratejik ürünler ekmeli" dedi. Ayrıca, ÇKS'ye 1000 dönüm buğday beyan edip, gerçekte 1000 dönüm sebze ekenlerin denetim altına alınması gerektiğini belirtti. Sebze ekiminde su kullanımının yüksek olduğunu hatırlatan Göktepeli, stratejik ürünlerin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı ve "Hal Yasası"nın çıkarılmasını önerdi.
"KENDİ GÜBRE, TOHUM VE İLAÇ SANAYİMİZİ KURMALIYIZ"
Son olarak, tarımda bağımsızlık ve yerli üretim için gübre, ilaç ve tohum sanayisinin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Göktepeli, "Tarımda nitelikli eğitimler için geç bile kaldık. Çiftçilere sulama teknikleri, ekipman kullanımı, seracılık gibi konularda eğitim verilmeli" dedi. Göktepeli, tarımsal üretimde verimliliği artırmak ve dışa bağımlılığı azaltmak için atılması gereken adımları sıraladı.
Bu önerilerin hayata geçmesi durumunda köyden kente göçlerin de önlenebileceğini savunan Göktepeli, özellikle yaşlanan çiftçi profilinin gençleştirilmesi ve su kaynaklarının verimli kullanılması konusunda atılacak adımların, Türkiye tarımında köklü bir dönüşüm sağlayabileceğini öngörüyor.