HIV enfeksiyonu, 1980’li yıllardan beri tüm dünyada görülmektedir. En sık korunmasız cinsel temas ve damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektörler yoluyla bulaşan HIV, özellikle son yıllarda tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabiliyor. Doç. Dr. Çakırca, "HIV, artık tedavi edilebilir bir kronik enfeksiyon hastalığıdır. Uygulanan ilaç tedavileriyle HIV/AIDS’den kaynaklanan ölümler azalmaktadır. Ayrıca, tedavi sayesinde HIV (+) annelerden HIV (-) bebekler doğabilmektedir" dedi.
Erken Tanı ve HIV Testi Hayati Önem Taşıyor
Doç. Dr. Çakırca, HIV’in erken teşhisinin tedavi başarısını büyük ölçüde artırdığını belirterek, "HIV tanısını koymak için en önemli adım, hastalığın akla gelmesi ve HIV testi yapılmasıdır. Sağlık çalışanlarının yanı sıra halkın da HIV bulaşma yolları ve hastalık belirtileri hakkında bilinçlenmesi gerekmektedir" dedi. Çakırca, HIV’in en sık görülen belirtilerini ise şöyle sıraladı: ateş, gece terlemeleri, aşırı yorgunluk, lenf bezlerinde şişlik, tedaviye dirençli cilt döküntüleri, genç yaşta zona, kronik ishal ve genital siğiller gibi durumlar.
Bulaşma Yolları ve Korunma Yöntemleri
HIV virüsü, korunmasız cinsel ilişki, kan yoluyla ve anne-bebek teması ile bulaşabilir. Gebelik, doğum ve emzirme sırasında HIV pozitif annelerden bebeklerine virüs geçebilir. Bu nedenle, şüpheli teması olan her bireyin HIV testi yaptırması gerektiği belirtildi. Çakırca, ayrıca "HIV, artık tedavi edilebilir bir hastalık olduğu için, erken dönemde tespit edilip tedaviye başlanması durumunda hastalar komplikasyonsuz bir şekilde uzun yıllar sağlıklı bir yaşam sürebilirler" diye ekledi.
Dünya AIDS Günü'nün Amacı
1 Aralık Dünya AIDS Günü, 1981 yılında hastalığın tanımlanmasının ardından, HIV vaka sayılarındaki hızlı artışa dikkat çekmek amacıyla 1988 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından kabul edilmiştir. Bu özel gün, HIV/AIDS konusunda toplumu bilgilendirmeyi, farkındalık yaratmayı ve HIV ile ilgili önyargıları ortadan kaldırmayı hedefliyor.
Bugün, HIV'in tedavi edilebilir bir hastalık haline gelmesi, toplum sağlığı açısından önemli bir gelişme olarak öne çıkarken, HIV enfeksiyonunun erken tanı ve tedaviyle kontrol altına alınabileceği bir kez daha vurgulandı.