Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü, bölgenin tarım sektörüne bir yenilik kazandırdı. Enstitü, yöresel bir ihtiyaç olan "Güneş Enerjili İsot Kurutma Makinası"nı geliştirerek, isot üreticilerinin işlerini kolaylaştıracak devrim niteliğinde bir adım attı. Bu inovasyon, geleneksel yöntemlerin yerini alarak, evlerin damlarında ve açık alanlarda isot kurutma işlemlerine son verecek.
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği bu yeni teknoloji, güneş enerjisiyle çalışan bir "İsot Kurutma Makinası Prototipi" ile Türkiye’nin isot üretiminde önemli bir yer tutan Şanlıurfa'daki üreticilere büyük avantajlar sunmayı hedefliyor. Bu makine, isot üreticilerinin maliyetlerini düşürürken, güneş enerjisi kullanarak çevre dostu bir üretim süreci sağlıyor.
ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN ÇEVRE DOSTU İCAT
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü, "Kırmızı Biberde Güneş Enerjisiyle Çalışan Prototip Bir Kurutucu Tasarımı" adlı projeyle, isot üreticilerinin enerji tüketimini önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor. Bu yenilikçi kurutma makinesi, güneş enerjisi ile çalışarak, sıcak hava kaynağı olarak solar hava kollektörlerinden faydalanıyor. Bu sayede, biberin kurutulması için gereken enerji, tamamen doğal ve sürdürülebilir bir kaynaktan elde ediliyor.
Geliştirilen sistem, optimum sıcaklık olan 70 dereceyi sabit tutarak, biberin kurutulma süresini önemli ölçüde kısaltıyor. Geleneksel açık hava yöntemlerine kıyasla, bu yeni makineyle biberin tamamen kurutulması sadece 1,5 gün sürerken, açık alanda bu süre 5 güne kadar çıkabiliyor. Ayrıca, bu sistemle biber daha hijyenik bir ortamda kurutulmuş oluyor.
HİJYENİK VE VERİMLİ ÜRETİM
Enstitü Müdürü Dr. İbrahim Halil Çetiner, bu makine hakkında yaptığı açıklamada, kurutma kabinindeki tavaların krom malzemeden imal edildiğini ve delikli şekilde tasarlandığını belirterek, sıcak hava akışının homojen bir şekilde bibere ulaşmasının sağlandığını vurguladı. Ayrıca, kurutucunun tasarımında tavaların dairesel hareket etmesi sağlanarak, her yüzeyin eşit bir şekilde kurutulması hedeflenmiş.
Bu yenilik, Şanlıurfa’daki isot üreticilerinin ilgisini çekmeye devam ediyor. Üreticiler, bu makine sayesinde hem enerji tasarrufu sağlarken hem de geleneksel yöntemlerin sağladığı zorluklardan kurtulmuş olacak. Yöresel isot üretimi, artık daha verimli, çevre dostu ve hijyenik bir şekilde yapılacak.
Enstitümüz Tarafından Güneş Enerjili İsot Kurutma Makinası Geliştirildi
— GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (@gaptaem) December 23, 2024
Türk mutfağının vazgeçilmez baharatlarından olan isotun ana vatanı Şanlıurfa’da isot üreticilerinin maliyetini düşürecek ve güneş enerjisi ile üretim yapmalarını sağlayacak “İsot Kurutma Makinası Prototipi”… pic.twitter.com/kmGWS9hLXW