Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde, eğitimdeki mevcut sorunlara yönelik olarak yürütülen Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi (BİGEP), ikinci yılına girdi. Milli Eğitim Bakanlığının temel hedefleri ile Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda hazırlanan Uygulama Yönergesi çerçevesinde, ildeki eğitimdeki olumsuzluklara odaklanarak çözüm yolları arayan BİGEP, verilere dayalı ve analiz esaslı bir yol izliyor.
EĞİTİMDEKİ ZAYIF NOKTALAR MASAYA YATIRILIYOR
BİGEP, Şanlıurfa’daki eğitim göstergelerini olumsuz etkileyen sorunları tespit ederek, bu sorunlara çözüm üretmek amacıyla yol haritası oluşturuyor. Vali Hasan Şıldak’ın bizzat yönettiği çalışmalar kapsamında her ay düzenli olarak yapılan eğitim değerlendirme toplantılarında, ildeki güncel ve köklü eğitim sorunları masaya yatırılıyor. Eğitimciler ve öğrenciler için sorun teşkil eden tüm konulara çözüm arayarak, istişare, gerçek veriler ve analiz metotlarıyla kararlar alınıyor.
YENİ GENELGELER VE DÜZENLEMELER İLE EĞİTİMDE ÇÖZÜM HAMLESİ
Eğitim öğretim yılı başından itibaren sürdürülen saha çalışmalarının sonuçları değerlendirildikten sonra, geçtiğimiz hafta Şanlıurfa Valiliği tarafından yayımlanan genelgelerle Şanlıurfa’nın eğitim sorunlarına yönelik okul bazında yapılacak çalışmalar belirlenmiş durumda. Bu çalışmalar arasında mevsimlik tarım işçisi ailelerinin çocuklarının eğitimi, devamsızlık sorunları ve okullarda rehberlik hizmetlerinin güçlendirilmesi gibi konular ön plana çıkıyor.
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ AİLELERİNİN ÇOCUKLARINA YÖNELİK KAPSAMLI DÜZENLEME
Şanlıurfa'da her yıl mevsimlik tarım işçiliği yapan ailelerin çocuklarının eğitimden uzak kalması nedeniyle yaşanan yetersizliklerin ortadan kaldırılması amacıyla kapsamlı bir düzenleme getirildi. Yayımlanan genelge ile, bu çocukların okullarına gidemedikleri dönemde bulundukları illerde eğitim imkanlarına ulaşabilmeleri, okullarına döndüklerinde ise telafi eğitimleriyle kayıplarının kapatılması amaçlanıyor.
SÜREKLİ DEVAMSIZLIKLA MÜCADELE İÇİN YENİ ÇALIŞMALAR
Bir diğer önemli konu ise okullarda yaşanan sürekli devamsızlık sorunu. Şanlıurfa’da eğitimdeki verimsizliğe sebep olan bu önemli soruna karşı Şanlıurfa Valiliği tarafından yayımlanan yeni bir genelge ile okul yönetimlerine önemli sorumluluklar verildi. Bu genelge, devamsızlık sorununu aşmak için birçok yeni çalışma ve düzenleme içeriyor.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİNDE YENİLİKLER
BİGEP çalışmaları çerçevesinde okul öncesi eğitimin güçlendirilmesi, okullaşma oranlarının artırılması, pansiyonların doluluk oranlarının yükseltilmesi ve okullarda rehberlik hizmetlerinin daha etkili hale getirilmesi amacıyla da yeni uygulama yazıları gönderildi. Bu yeniliklerle eğitimdeki fırsat eşitsizliği ve mevcut eksikliklerin giderilmesi hedefleniyor.
“EĞİTİMDE ZAYIF NOKTALARI BİRER BİRER GİDERECEĞİZ”
BİGEP çalışmalarının Şanlıurfa’nın eğitim yol haritasını oluşturduğunu belirten Vali Hasan Şıldak, “Eğitim alanında bizi zayıflatan bütün unsurları sahadaki uygulayıcılarla görüşerek doğru şekilde tespit ediyor ve bunlara ortak akıl ürünü çözümler üretiyoruz. Şanlıurfa’da eğitim konusunda olumsuzluk oluşturan hangi unsur varsa buna yönelik özel çalışmalar yapıyoruz. Yani her hastalığa ayrı özel reçeteler uyguluyoruz. En son geçtiğimiz hafta temel sorun olarak gördüğümüz bir konuya yönelik uygulama yönergeleri hazırlayarak bütün okullarımıza talimat verdik. Hedefimiz bu şekilde ilerleyerek ildeki zayıf noktaları birer birer ortadan kaldırmaktır. Bu şekilde yol alarak BİGEP’i adeta bir yol haritası ve eylem planı olarak kullanıyoruz. Bu kapsamlı proje Şanlıurfa’nın özel şartlarına özel çözümler üreten son derece pragmatik ve sürdürülebilir bir çalışma demetidir. Bu zorlu çalışma sürecinde gönülden emek vererek her bir sorunun çözümüne katkı sağlayan bütün eğitimcilerimize bir kez daha teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
BİGEP, Şanlıurfa’nın eğitim alanındaki mevcut sorunlarını çözme yolunda önemli adımlar atmayı hedefleyen kapsamlı bir projedir ve ilerleyen yıllarda ildeki eğitim seviyesinin yükselmesine katkı sağlayacaktır.