Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Solmaz, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği hakkında övgüler sıralarken, Aile hekimleri ikinci defa iş bırakma eylemine hazırlanıyor! Solmaz, önceki gün yaptığı açıklamayla yönetmeliğin sağlık hizmetlerinin kalitesini artıracağını savunurken, hekimler bu değişikliklerin kendi çalışma koşullarını zorlaştırdığını dile getiriyor. Peki kim haklı?
MÜDÜR ÖVE ÖVE BİTİREMEDİ
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Solmaz, Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe giren yeni aile hekimliği yönetmeliği ile ilgili, yönetmeliğin getirdiği yenilikleri ve sağlık hizmetlerine katkılarını anlattı. Yeni düzenlemeyle birlikte, aile hekimliği sisteminin daha etkin ve verimli hale getirilmesinin hedeflendiğini belirten Solmaz, “Sağlık hizmetlerinin ilk kapısını vatandaşımıza açan aile hekimlerimizin, sağlık hizmetlerinin kalitesini arttırma noktasında kritik bir rolü var. Bu yönetmelik hem vatandaşlarımıza hem de aile hekimlerimize büyük fayda sağlayacak” dedi.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Solmaz, Bu yeni yönetmelikle birlikte özellikle koruyucu sağlık hizmetlerini birinci basamakta daha ön plana çıkarıyoruz. Vatandaşlarımızın hastalığa yakalanmadan önce gerekli tetiklerini, görüntülemelerini yaparaktan daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini, yaşlılıkta daha konforlu bir hayat yaşamalarını sağlamış olacağız. Bu yeni yönetmeliğin sonucunda aile hekimlerimiz hem bazı tetikleri daha hızlı yapabilecek hem de görüntüleme açısından elleri güçlenmiş olacak, Vatandaşlarımız daha kaliteli sağlık hizmeti alacaktır.
KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ ÖNCELİKLİ HALE GELİYOR
Yeni aile hekimliği yönetmeliğiyle birlikte kronik hastalığı olan yaşlı hastalarımız birinci basamak sağlık tesislerinden daha yakın takibe alınmaları söz konusu olacaktır. Vatandaşlarımız hastanelere gitme ihtiyacı duymadan kendi mahallelerindeki aile sağlığı merkezlerinden en iyi şekilde hizmet alacaktır.
Aile hekimlerimizde ihtiyaç halinde bu kronik hastalığı olan vatandaşlarımızı kendilerine ayrılan MHRS kontenjanıyla birlikte ihtiyaç olan hastaları ikinci basamak randevularını alaraktan sağlık hizmeti almalarında da yardımcı olacaktır. Viral Enfeksiyonlarda Akılcı İlaç Kullanımı, Özellikle kış aylarının gelmesiyle birlikte tüm ilimizde viral enfeksiyonlarda artış söz konusu olmuştur. Vatandaşlarımızın hiçbir şekilde aile hekimlerimizin uygun görmediği endikasyonlarda aile hekimlerine ısrarcı bir şekilde antibiyotik yazmalarını istememelerini istiyoruz.
NEDEN BU ÖNEMLİ?
Ne kadar çok antibiyotik kullanırsak özellikle antibiyotiklere karşı direnç oluşuyor ve bu direnç sonucunda gerekli durumlarda dahi antibiyotikler istenilen etkiyi oluşturmuyor.
Bu da hastaların iyileşmesinde gecikmeye yol açıyor tüm vatandaşlarımıza uyarımız Aile hekimlerimiz uygun gördüğü takdirde antibiyotik yazacaklar ve vatandaşlarımızın bu konuda hiçbir şekilde ısrarcı olmamalarını istiyorum. Ayrıca yeni yönetmenlikte akılcı ilaç politikasına önem verilmekte ve aile hekimlerimiz akılcı ilaç politikasına daha önem vererekten hastalarımızı uygun şekilde değerlendirip gerekli tedavilerini düzenleyeceklerdir. Vatandaşlarımızın da bu politikaya uygun şekilde aile hekimlerimizle birlikte gerekli tedavilerin düzenlenmesinde yardımcı olmalarını temenni ediyoruz.
HEDEF: DAHA SAĞLIKLI TOPLUM
Solmaz, açıklamasının sonunda tüm vatandaşları aile sağlığı merkezlerinden hizmet almaya davet ederek, "Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelikli olduğu bu yeni sistemle vatandaşlarımız daha kaliteli ve erişilebilir bir sağlık hizmetine kavuşacak. Tüm Vatandaşlarımıza daha sağlıklı bir hayat sürme adına koruyucu sağlık hizmetlerinin ön planda olduğu aile sağlık merkezlerine bekliyoruz" dedi.
AİLE HEKİMLERİ İSE YENİ YÖNETMELİĞE KARŞI
Aile hekimleri, yeni yönetmelikle özlük haklarinin kayba ugradigini ve hizmetin aksadigini belirterek eyleme gidiyor. ikinci eylem 2-6 Aralik tarihlerinde yapilacak. Yeni yönetmeliğe bir hayli karşı olan Aile hekimleri, bu tarihler arasında iş bırakacak.
AİLE HEKİMLERİ YENİ YÖNETMELİĞE NEDEN KARŞI ÇIKIYOR? NEDEN İŞ BIRAKIYORLAR?
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan aile hekimleri, “Bu yönetmelikle iş güvencemiz kaldırıldı, hekimlik itibarı yerle bir edildi, iş yükü ciddi oranda arttırıldı, maaşlarımız saçma sapan formüllerle düşürüldü. Yazdığımız ilaçlara karışılıyor, bizden işlerimizi yetiştiremememiz durumunda gece 12’ye kadar bilgisayara veri işleyebileceğimiz söyleniyor. Hemşire eksikliklerimiz görmezden geliniyor, merkezdeki ASM’lerin yoğunluğu görmezden geliniyor, tüm bunlara rağmen bizden insan üstü bir çaba sarf etmemiz isteniyor." ifadelerini kullanarak kendilerini savunuyor.
“AKLIMIZLA, EMEĞİMİZLE DALGA GEÇMEKTEN VAZGEÇİN!”
Sağlık Bakanlığı'nın bu yönetmelikle kendi çalışanlarına eziyet etmeye devam ettiğini belirten sendikalar ise, Bakanlık’ın sahada yönetmeliği övmek için çeşitli ziyaretler gerçekleştirdiğini ve aile sağlığı merkezlerinde incelemeler yaptığını "hayretle" takip ettiklerini ifade etti. Sağlık çalışanları, ortak açıklamalarında şu şekilde belirttiler:
“Bu güzellemeleri yaparken şunları da söylüyor musunuz çok merak ediyoruz!
Kayıtlı hasta sayınızı düşürüyoruz, üstüne altı ayda bir size başvurmayan kişiler için yarı ücret vereceğiz burdan bakanlık olarak her ay milyarca liranızı maaşlarınızdan keseceğiz diyor mu mesela?
Size kayıtlı hastalarınız yılda yediden fazla hastaneye başvurursa bunun sorumlusu sizsiniz biz bakanlık olarak bu sayıları düşüremedik siz düşüreceksiniz yoksa ek ödeme alamazsınız diyor mu?
Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi’nde yazan hekimin tedavide özgür olması maddesini pek kaale almadık, yazdığınız ilaca göre size ek ödeme verip vermemeye karar vereceğiz diyor mu?
Günde 60-70 hasta bakıyorsunuz bu poliklinik sayılarıyla kronik hastalık takibi yapmak mümkün değil ama yapamazsanız size ek ödeme vermeyeceğiz üstüne sözleşmenizi yenilemeyip işinize son vereceğiz diyor mu?
Hastalarınızın usulsüz istekleri olsa bile onları memnun etmek zorundasınız, müşteri memnuniyeti temel prensibimiz yoksa ek ödeme alamazsınız diyor mu?
Matematik sınırlarını zorlayarak size özel formül yazdık. Bu formüle göre size ek ödeme verip vermemeye karar vereceğiz diyor mu?
Size ödenen aylık maaş hakkettiğiniz tek kalem ücret değil her ay sizin performansınıza göre değişecek parça parça ödemelerin birleşimi ile oluşacak ve aldığınız ücretin üçte biri ancak emekliliğinize yansıyacak, emeklilik ikramiyenizle bir araç bile alamayacaksınız, maaşınız da yoksulluk sınırının altında olacak diyor mu?
Yeni yönetmeliğe göre yaptığımız maaş simülasyonunda Türkiye ortalaması maaşınız düşüyor, imkansızı başarıp altı ayda bir tüm hastalarınızın size başvurmasını sağlarsanız, hastalarınızın yediden fazla hastaneye başvurmasını engelleyebilirseniz, az antibiyotik- ağrı kesici – mide ilacı yazarsanız, herkesi memnun ederseniz, kapıya gelen her hastaya bakıp üstüne kronik hastalık izlemlerini yaparsanız ancak o zaman maaşınızı arttırırız diyor mu?
Aklımızla, emeğimizle dalga geçmekten vazgeçin!”
Urfa Taraf